Цената на природния  газ в Европа в борсовата търговия отново

...
Цената на природния  газ в Европа в борсовата търговия отново
Коментари Харесай

Цената на газа в Европа отново премина 1100 щ.д. за 1000 куб. м

Цената на естествения  газ в Европа в борсовата търговия още веднъж набъбна над 1100 $ за хиляда кубически метра на фона на намаляването на преноса на съветски газ през Украйна и понижението на температурите в Европа, демонстрират данните от лондонската борса ICE.

Цената на февруарския фючърс в хъба TTF в Нидерландия е повишена  до 1133 $ за 1000 куб. м, или 97 евро за МВтч (изхождайки от настоящия обменен курс на еврото към $, цените  на ICE са показани в евро за МВтч).

Общият растеж на котировките на синьото гориво от началото на борсовата търговия  е към 20 %.

На 3 януари 2022 година преносът на съветски природен газ през Украйна е намалял до 52.5 млн. куб. м дневно при резервирани размери за 109.6 млн. куб. метра. Очаква се, че от  4 януари размерът на преноса може да падне и до 50.5 млн. куб. м, което ще  стане най-ниското равнище на преноса от края на януари 2020 година.

Припомняме, че на 21 декември предходната година борсовата цена на природния газ в Европа за първи път  в историята прескочи 2000 $ за 1000 куб. м на фона на идните зимни студове и извънредно ниските ресурси в европейските подземни газови залежи. Но в идващите дни цената поправя посоката си при  възобновяването на производството на електрическа енергия от ветрогенерационните централи в Европа и новините за това, че броят на танкерите, които транспортират полутечен природен газ от Съединени американски щати в Европа, се е нараснал с една трета.

Шефът на Uniper вижда в прекъсването на " Северен поток - 2 " риск за газоснабдяването в Европа

" Северен поток - 2 " е значим за Европа, а хипотетичото прекъсване на плана би било риск за енергоснабдяването. Това е казалв изявление за вестник Rheinische Post шефът на енергийната компания Uniper Клаус-Дитер Маубах.

" Nord Stream 2 е значим план ", е отбелязал той. " Спирането би било стопански риск за нас и риск за снабдяването с естествен газ  в Европа. Това би трябвало да знаят тези, които носят политическа отговорност ", прибавя Маубах. " Германия покрива 90% от своете потребности от  газ за сметка на импорт, като половината от него е от  Русия ", припомня мениджърът на Uniper.

О обстановки вокруг " Северного потока - 2 "

Для запуска газопровода Nord Stream 2 AG нужно получить регистрацию в качестве независимого транспортного оператора. 16 ноября прошлого года Федеральное сетевое агентство Германии приостановило сертификацию из-за вопросов организационно-правового характера. Р
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР